Wat is Design Thinking?
Wanneer wij de deelnemers aan het begin van onze masterclass vragen of zij zichzelf creatief vinden, beantwoorden veel mensen deze vraag ontkennend. Wanneer we doorvragen blijkt dat we design en creativiteit associëren met het artistieke proces van vormgeven. We denken kennelijk dat je een talent moet zijn in tekenen om creatief te zijn. Wij denken daar anders over.
Design Thinking is namelijk niet exclusief voorbehouden voor designers. We noemen het Design Thinking, omdat we de methodes van designers en design teams gebruiken om systematisch te leren, te experimenteren en te testen. Dit is een op mensen georiënteerde benadering om oplossingen te vinden voor problemen, op een creatieve en innovatieve manier.
Deze benadering volgt een iteratief en non-lineair proces in een aantal fasen: empathize, define, ideate, prototype en test. Er zijn veel varianten op dit proces, die allemaal in de kern sterk overeenkomen. De Watson Academy hanteert het 5-stappen model van de Stanford d.school. De Stanfort d-school is gelieerd aan IDEO en wordt gezien als de belangrijkste grondlegger van Design Thinking.
Wereldwijd wordt Design Thinking gebruikt door toonaangevende organisaties als Apple, Google en IBM. Ook in de academische wereld wordt Design Thinking onderwezen door gerenommeerde universiteiten. Naast de Stanford d.school wordt Design Thinking onderwezen door Harvard en MIT. In Nederland wordt Design Thinking onderwezen bij de meeste gerenommeerde business universiteiten.
Agile, Lean en Design Thinking
Design Thinking richt zich op complexe uitdagingen. Uitdagingen waarbij zowel het probleem als de oplossing op voorhand niet gedefinieerd zijn, zogenaamde wicked problems. Design Thinking is daarmee een hele goede aanvulling op Lean. Want Lean zich richt volgens het principe van kaizen op het continue verbeteren van de current state. Design Thinking richt zich op zogenaamde wicked problems waar we per definitie niet beschikken over een current state. Wicked problems vragen daarom om een innovatieve, out-of-the-box, benadering. De belangrijkste principes van Lean en Agile vinden we echter ook terug bij Design Thinking: het centraal stellen van toegevoegde waarde, sterke samenwerking, verhogen van de wendbaarheid en leren van fouten.
Design thinking taps into capacities we all have but that are overlooked by more conventional problem-solving practices. It is not only human-centered; it is deeply human in and of itself. Design thinking relies on our ability to be intuitive, to recognize patterns, to construct ideas that have emotional meaning as well as functionality, to express ourselves in media other than words or symbols. Nobody wants to run a business based on feeling, intuition, and inspiration, but an overreliance on the rational and the analytical can be just as dangerous. The integrated approach at the core of the design process suggests a ‘third way.’
– Tim Brown, Change by Design
Definiëren, experimenteren en leren
Design Thinking gaat over een diepgaande belangstelling in mensen. We willen de mensen voor wie we oplossingen (of producten of diensten) ontwikkelen écht gaan begrijpen. Om empathie te ontwikkelen voor de gebruikers helpt Design Thinking ons met het stellen van de juiste vragen. Vanuit dit diepgaand begrip van de gebruiker kunnen we problemen herdefiniëren, ideeën genereren met brainstorming, en prototypes maken voor oplossingen en deze testen. Want daar gaat het om: experimenteren, een oplossing schetsen, een protoype maken, het uitproberen van concepten en ideeën. Als het niet lukt? Géén probleem, dan gaan we weer terug in het proces. fail fast, fail cheap!
Design Thinking opleidingen
Watson Academy ziet Design Thinking als een interessante manier om complexe problemen op te lossen of om strategische innovaties en transformaties door te voeren.
Wij hebben een eendaagse incompany Masterclass ontwikkeld, waarmee de deelnemers de Design Thinking mindset, de belangrijkste principes en handige technieken ervaren. De deelnemers gaan direct aan de slag met een Design Challenge!
Wil je liever zelfstandig meer te weten komen over Design Thinking? Dan is de blended Design Thinking opleiding een goede keuze.